headerphoto

Koncoročná exkurzia učiteľov


Poplnili sme si povinnosti a dožičili sme si záverečný deň pred oficiálnymi dovolenkami stráviť viac-menej oddychovo. Autobus nás dopravil do Kežmarku, v ktorom nedávno školu úspešne reprezentovali naši študenti. Ako prvá vec, ktorá na nás urobila ohromný dojem, bola budova Lýcea, kde študovali takmer všetci naši významní Slováci. Nachádza sa v nej totiž najstaršia historická knižnica v strednej Európe. Okolo 150 tisíc kníh ju napĺňa od pod- lahy až po strop v nejednej miestnosti. V dojmoch nezaostal ani drevený artikulárny kostol - pamiatka UNESCO, kam sa vojde viac ľudí ako do naoko väčšieho nového kostola s hrobkou Imricha Tököliho. Ďalšími „bodmi&” našej exkurzie boli radnica, Bazilika sv. Kríža, chutný obed, Kežmarský hrad a na záver kaštieľ v Strážkach s rozľahlým anglickým parkom, ktorý si žiadal piknik a v ktorom je behanie po tráve dovolené a nikto sa nebude hnevať.

 

Koniec školského roka 2018-19


Milí študenti, máte za sebou rok naplnený školskými povinnosťami na teoretickej i praktickej výučbe. Opäť ste raz dokázali, že v našej škole je veľa usilovných a šikovných študentov, ktorí svoje schopnosti pretavili do krásnych regionálnych, celoslovenských i medzinárodných ocenení zo súťaží zručnosti v kaderníckej tvorbe, dekoratívnej kozmetike či odevnej tvorbe. Máme spoločne za sebou viac ako 250 rôznorodých akcií zorganizovaných v škole i mimo školy. Pred sebou máte dva mesiace zaslúžených prázdnin, oddychu a krásnych letných chvíľ. Užite si ich v zdraví v kruhu svojich najbližších a priateľov. Nech sú Vaše prázdniny plné nezabudnuteľných zážitkov.

Milí kolegovia, máme za sebou školský rok plný turbulencií. Ukázali ste vzácnu podporu a porozumenie. Porekadlo „Za dobrotu, na žobrotu“ sa aj vo vypätých udalostiach minulého obdobia nenaplnilo, kolektív na tejto škole dokázal svoju spolupatričnosť, ukázal, že sa vie zomknúť, ťahať za jeden povraz a pomôcť v nastolení riešenia problému a boji za správnu vec. Riešenie problému nezabrzdilo dynamiku života školy, spoločné zdieľanie úspechov ani rozvoj ľudského potenciálu tejto školy. Želám Vám, aby ste si každý deň dovolenky, s pôžitkom vychutnali, zregenerovali duševnú silu, naplnili sa pocitom šťastia a načerpali optimizmus a energiu do nového školského roka.

 

ODBORNÁ EXKURZIA


Tesne pred veľkonočnými sviatkami sa 19 našich študentov so svojimi učiteľmi zúčastnilo odbornej exkurzie do krajiny tulipánov, bicyklov, drevákov a výborných syrov. Videli sme Roterdam, Haag, Delft a tiež Keukenhof - výstavisko tulipánov a ich pestovanie.. Amsterdam sme si prezreli z paluby výletnej lodičky, okrem úžasnej architektúry, sme boli v brúsiarni diamantov. Vyskúšali sme a môžeme potvrdiť, že voda v Severnom mori je naozaj poriadne studená. Domov sme si priviezli okrem darčekov hlavne kopec zážitkov. Pre mnohých to bola úžasná inšpirácia pre ďalšie cestovateľské plány.

 

Módna línia mladých 2019 Prešov


Dňa 12.4. 2019 sa konal v PKO Čierny orol XIV. ročník medzinárodnej súťaže Módna línia mladých. Zúčastnilo sa ho 16 stredných škôl aj zo zahraničia a odborná porota vyberala z 800 modelov v 8 kategóriách. Košice zastupovali tri školy. Škola úžitkového výtvarníctva získala 1. miesto v kategórii Voľná tvorba s kolekciou modelov z papiera pod názvom Papier znesie... pod vedením učiteľky Mgr. art. Štefánie Gajdošovej. SOŠ Gemerská získala 3. miesto v kategórii Spločenské odevy s kolekciou šiat pod názvom Sympatic young pod vedením učiteľky Ing. Aleny Mayer, autorky sú študentky prvého ročníka odevného dizajnu. SOŠ technická získala 3. miesto v kategórii Zvrchníky s kolekciou Odtiene modrej - Mária Repková s kol.

 

Medzinárodná stáž v CZ


ERASMUS - mobilita - zahraničná stáž od 24. 3. do 6. 4. 2019, to je skutočnosť, ktorú zažívajú desiati študenti odboru kaderník a vlasová kozmetika v Olomouci. Zbierajú skúsenosti a spoznávajú krásy novej krajiny, tešia sa na nové zážitky.

Po dvoch dňoch stáže v Olomouci si desiati naši kaderníci veľmi pochvaľujú odbornú prax aj pani majsterky. Niektorí sa do práce naozaj tešia a to je nad naše očakávanie. Očarilo nás aj mesto. Na každodenných vychádzkach spoznávame krásne historické centrum a jeho zákutia. Všetky dôležité miesta nám ukázala pani sprievodkyňa, aj keď na prvýkrát nás vyhnalo počasie, druhý pokus už bol úspešný. Vyhliadku na nočné mesto sme si vychutnali z reštaurácie na 18-tom poschodí. Trošku nás hnevá počasie ale aj napriek tomu sa tešíme na všetky nové zážitky v práci aj pri objavovaní krás mesta.

 

5 súťažiacich - 5 na "bedni"

Súťaž v účesovej tvorbe a dekoratívnej kozmetike v SNV


Dňa 15.3.2019 štyri študentky a jeden študent Strednej odbornej školy na Gemerskej reprezentovali na 24. ročníku Regionálnej súťaže v kaderníckej a kozmetickej tvorbe v Spišskej Novej Vsi.
V konkurencii stredných škôl Košického a Prešovského kraja so zameraním na beauty služby sa umiestnili takto:
Účesová tvorba – kategória Moderný pánsky účes – 1. miesto Richard Friedrich - 1. ročník učebného odboru kaderník. V tej istej kategórii 3. miesto Lenka Kandrová – druháčka v učebnom odbore kaderník.
Účesová tvorba – kategória Spoločenský účes z dlhých vlasov – téma: Ples Spišiakov: 1. miesto Miriam Žaloudková – 2. ročník učebného odboru kaderník.
Dekoratívna kozmetika – kategória Denné líčenie - téma Pracovný pohovor: 2. miesto Laura Adamčíková – 2. ročník študijného odboru kozmetik.
Dekoratívna kozmetika – kategória Ľadová kráľovná: 2. miesto - Lucia Uličná – študentka 4. ročníka študijného odboru kozmetik.
Na odbornej príprave súťažiacich sa podieľali majsterky odborného výcviku Bc. Jana Ivanová, Mgr. Monika Petričková, Bc. Zuzana Šoltésová a Mgr. Adriana Bodnárová.

 

Medzinárodný deň žien


Či už tento sviatok niekto považuje za taký alebo onaký, ženy sú stále tou časťou ľudstva, ktorá si zasluhuje úctu. To si uvedomujú nielen muži, ale chápu to aj deti, a naše študentky neboli výnimkou. V predvečer sviatku Medzinárodného dňa žien sa uskutočnilo v KSC Južan kultúrne podujatie venované ženám. O vzhľad prítomných dám sa postarali študentky našej školy. Veríme, že sme prispeli k ich lepšiemu pocitu z tohto podujatia.

 

Pozor: NOVÁ ZMENA ROZVRHU


Dôležité upozornenie pre každého, koho sa to týka! Od od ŠTVRTKA 07.03. 2019 sa mení rozvrh vyučujúcim aj študentom. Pri príprave na vyučovanie to treba zohľadniť.

 

Koruna kreativity PRAHA 2019


OPEN INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP OF EUROPE 2019

Dňa 7.2.2019 tri študentky Strednej odbornej školy na Gemerskej reprezentovali na Otvorených európskych majstrovstvách v kaderníckej a kozmetickej tvorbe – KORUNA KREATIVITY 2019 v Prahe. Súťažiaci v rámci hlavnej témy súťaže – FREAK SHOW – CIRQUE DU SOLEIL ukázali, čo dokážu v extravagantnej účesovej tvorbe a dekoratívnej kozmetike s dávkou vlastnej kreativity, zručnosti a umeleckého spracovania.

V silnej medzinárodnej konkurencii ukázali kvalitu odbornej prípravy a pre školu a Košický samosprávny kraj doniesli cenné európske trofeje: Nikoletta Konečná – študentka 3. ročníka učebného odboru kaderník 1. miesto v kategórii Dámsky strih a styling. Kristína Kondášová – študentka 2. ročníka učebného odboru kaderník 3. miesto v kategórii Dámsky spoločenský účes. Lucia Uličná – študentka 4. ročníka študijného odboru kozmetik 3. miesto v kategórii Súťažný make-up.

Na odbornej príprave súťažiacich sa podieľali majsterky odborného výcviku Bc. Dana Štadlerová a Mgr. Adriana Bodnárová. Stredná odborná škola na Gemerskej 1 v Košiciach je svojou profiláciou jedinou školou v meste, ktorá pripravuje študentov v učebných a študijných odboroch so zameraním na beauty služby. Získaním cenných európskych trofejí sa opäť potvrdila kvalita a špičková úroveň odbornej prípravy študentov v kaderníckych, kozmetických a vizážistických odboroch.

 

Odborná stáž zo zahraničia


"Erasmus+" je osvedčená značka. Vedia o tom naši študenti už 10 rokov, lebo absolvujú ako učiaci sa mobilitné stáže v zahraničí.
Tento rok sme ale boli prvý krát prijímajúcou organizáciou - odbornú stáž na našej prevádzke praktického vyučovania absolvovalo 9 študentov a 2 vyučujúci zo Strednej odbornej školy obchodu a služeb z Olomouca.

 

Pozor: NOVÁ ZMENA ROZVRHU


Dôležité upozornenie pre každého, koho sa to týka! Od od STREDY 09.01. 2019 sa mení rozvrh vyučujúcim aj študentom. Pri príprave na vyučovanie to treba zohľadniť.

 

Vianočný koncert


Trocha výchovný a trocha vianočný koncert sme si príjemne užili v podaní troch umelcov z prešovskej umeleckej školy. Nielen, že sme si vypočuli, ale aj spoločne zaspievali vianočné piesne a v príjemnej nálade sme sa rozišli na Vianočné prázdniny s týmto prianím od p. riaditeľky:

         Všade znie ozvena vianočného ticha,
         odniekiaľ z tmy mráz do okienka dýcha.
         Sviečka i prskavka v očiach žiari.
         Prišiel čas obrátiť list v starom kalendári.
         Veselé Vianoce chcem každému priať,
         aby človek človeka mal stále rád,
         aby jeden druhému viac šťastia prial,
         aby Nový rok za to stál. 

 

PROEDUCO 2018


Medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO je na regionálnej úrovni už stabilnou platformou pre prezentáciu celého spektra aktuálnych tém v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach, tak v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Od začiatku vzniku tejto prezentačnej akcie sa jej zúčastňujeme - nechýbali sme ani tento rok.

 

Pozor: od pondelka zmena ROZVRHU


Dôležité upozornenie pre každého, koho sa to týka! Od od pondelka 3.12. 2018 sa mení rozvrh vyučujúcim aj študentom. Pri príprave na vyučovanie to treba zohľadniť.

 

Jeseň s matematikou


Devätnásty novembrový deň naši druháci trávili s matematikou. Úplne dobrovoľne sa zúčastnili súťaže v riešení hlavolamov. Úspešnými riešiteľmi sú všetci, ale najlepšie obstáli dvojice z II. I: Nikola Petruchová, Simona Husvárová; II. I: Natália Belišová, Klaudia Lešková; II. A: Bianka Vozárová, Natália Juhászová

 

Týždeň VaT na našej škole


Veda nie je pre nás až takou neznámou. Prečo? V jedno pondelkové dopoludnie naši prváci spoznali tajomstvá domácej "chémie". Z bežne dostupných surovín sa naučili prevádzať pokusy. Nikomu sa nič pritom nemôže stať, pretože sa používajú "chemikálie" ako ocot, sóda bikarbóna, mlieko, jar, olej. Je to super nápad, ako spestriť napríklad narodeninovú oslavu.

 

Koruna kreativity Bratislava 2018


Majstrovstvá SR a tiež postupová súťaž otvorených Majstrovstiev Európy

Nikoletta Konečná (III.D odbor kaderník) v kategórii Dámsky strih obsadila 1. miesto. Kristína Kondášová, (II.D odbor kaderník) v kategórii Spoločenský účes obsadila zo 17 súťažiacich pekné 4. miesto. Lucia Uličná (IV. odbor kozmetik) vo veľkej konkurencii v kategórii Súťažný make up obsadila 5. miesto.
Všetky súťažiace postúpili do otvorených majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutočnia v 2019 a budú mať možnosť reprezentovať školu a KSK v medzinárodnej konkurencii. Dievčatá ukázali svoju kreativitu, snaživosť, umelecké cítenie a mohli porovnať svoje praktické zručnosti v kaderníckej tvorbe a dekoratívnej kozmetike v celoslovenskom meradle.
Veľké poďakovanie patrí aj pani majsterkám odbornej výchovy Mgr. Adriane Bodnárovej a Bc. Dane Štadlerovej, ktoré pripravovali naše študentky na súťaž.

 

ŠKOLA MÓDY


Súbežne s podujatím Košice Fashion Week, ktorého sa zúčastňuje aj naša škola, usporadúvame pre podnietenie tvorivosti žiakov ZŠ aj akciu Škola módy. V súťažnej disciplíne A žiaci posielali výtvarné práce na tému módy a v B-disciplíne už vyrábali odevy a odevné doplnky, ktoré 9.11. na prehliadke v tých istých priestoroch, kde sa konali módne prehliadky KFW, aj predviedli.

 

Správna voľba povolania


Zučastňujeme sa prezentácie možností vzdelávania na stredných školách, ktorú pripravil Košický samosprávny kraj (KSK) na siedmom ročníku podujatia Správna voľba povolania - príležitosť k úspechu. Naše prezentačné stánky s praktickými ukážkami sú dnes a zajtra v priestoroch Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach a 25.10. aj v Gelnici.

 

Riaditeľské voľno


Poteší iste aj správa, že na deň 29. 10. 2018 udeľuje p. riaditeľka všetkým študentom RIADITEĽSKÉ VOĽNO. V utorok 30. 10. je jednorazový štátny sviatok, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa r. 1918 v Turčianskom Sv. Martine. 31.10. a 2.11.2018 nasledujú jesenné prázdniny, prerušené Sviatkom všetkých svätých. Takže vyučovanie pokračuje 5. novembra 2018 až do Vianoc...

 

Všetkým ušla a vyhrala


Svojím výkonom prekvapila a potešila naša prváčka Ivana Feňáková, ktorá zvíťazila v kategórii dievčat stredných škôl 15-16 rokov. Bolo to v Behu o cenu starostu mestskej časti Juh, ktorého 28. ročník sa konal pár dní pred MMM. Blahoželáme!

 

Po stopách majstra Pavla a pamiatkach UNESCO


Študentky odevného dizajnu navštívili 28. 9. 2018 výnimočné miesta kultúrneho a duchovného dedičstva zapísané v zozname UNESCO. V Spišskej Sobote obdivovali unikátne stredoveké námestie a Kostol sv. Juraja s oltárom jedného z najväčších gotických umelcov - sochára majstra Pavla z Levoče. Práve v Levoči sa s jeho dielom zoznámili v múzeu majstra Pavla a Bazilike sv. Jakuba. V galérii mesta Levoča bola inštalovaná výstava textilnej výtvarníčky Vlasty Žákovej, ktorá všetkých zaujala. Pekný deň sme ukončili v cirkevnom mestečku Spišská Kapitula a neďalekej Žehre, kde sa nachádza ranogotický kostol so vzácnymi freskami.
Foto: Pred gotickou Bazilikou sv. Jakuba v Levoči. Viac foto na FB.

 

Odevné dizajnérky v svadobných salónoch


Naše tretiačky - odevné dizajnérky boli v známom módnom salóne Natasha Azariy. Je to slovenská módna značka, ktorá navrhuje a šije jedinečné šaty podľa priania zákazníka. Svoje pobočky má aj v zahraničí. Dievčatá obdivovali na svadobných a spoločenských šatách detaily našívania aplikácií a iné ozdobné prvky. Odevné dizajnérky - druháčky - si prezreli svadobný salón Emin svet. Pozorne sledovali postupy pri úprave svadobných šiat na konkrétnu nevestu. Najviac sa potešili možnosti svadobné šaty si vyskúšať. Nuž, budú z vás krásne nevesty, ale nemusíte sa nikam ponáhľať :)

 

Sociálne štipendium - 2018-2019


Doklady potrebné k prehodnoteniu sociálneho štipendia:

  • žiadosť o sociálne štipendium (máme na sekretariáte)
  • vysvedčenie za šk. rok 2017/2018
  • hmotná núdza (potvrdenie z ÚPSVaR o poberaní dávky v hmotnej núdzi – doklad so septembrovým dátumom,
  • životné minimum (všetky doklady o príjme v rodine za rok 2017)

Doklady, ktoré sú potrebné k PRIZNANIU sociálneho štipendia:

Sociálne štipendium možno priznať dvoma spôsobmi a to podľa toho či sa rodina nachádza v hmotnej núdzi alebo podľa životného minima. Podrobnosti a zoznam potvrdení je TU v pdf

Všetky doklady je potrebné priniesť na sekretariát RŠ najneskôr do 26. septembra 2018!

 

Školský rok 2018 - 2019


Slávnostné otvorenie školského roka 2018-2019 sa uskutoční 3. septembra 2018 o 8:00 hod v priestoroch školy.

Prajeme všetkým úspešný školský rok 2018 - 2019!

 

Staršie udalosti ale tiež zaujímavé


Udalosti v školskom roku 2017-2018

Udalosti v školskom roku 2016-2017

Udalosti v školskom roku 2015-2016

Udalosti v školskom roku 2014-2015

Udalosti v školskom roku 2013-2014

Udalosti v školskom roku 2012-2013

Udalosti v školskom roku 2011-2012

Kalendár

Neprehliadnite!

   Školský rok 2019/20

2. septembra 8.00 hod







ISIC - ITIC

Využívaj zľavy!

60 extra zľavových kupónov 2018

Naše práce   


Prezentácie ODI

Karta ISIC/EURO26

Info na stránke DPMK alebo ISIC/EURO26

Cena za prolongáciu 3 € cez SMS.


Alternatívny obsah

Fotogaléria